img
img
img
img
img
img
img

Znaci za odlazak logopedu – odrasli:

Nikada niste prestari da radite na poboljšanju Vaših jezično-govornih i komunikacijskih sposobnosti.

Posebno je važno obratiti pozornost na:

Kada se javiti logopedu?

Ako vas na bilo koji način brinu Vaše komunikacijske i jezično-govorne sposobnosti ili jezično-govorni i komunikacijski razvoj Vašeg djeteta, svakako se preporuča konzultacija s logopedom. Logoped će Vam pomoći oko otklanjanja sumnje na poremećaj ili Vam dati upute kako raditi na otklanjanju teškoća kod kuće, sa ili bez logopedske terapije.

U nastavku slijede općeniti znaci koji ukazuju na potrebu konzultacije s logopedom.

Znaci za odlazak logopedu – djeca:

Koliko će trajati logopedska terapija?

Broj i trajanje terapija ovisi o teškoćama pojedinca , svaki plan terapije je formiran prema pojedincu i njegovim potrebama te usmjeren prema brzom napretku. Ponekad je dovoljno tek nekoliko dolazaka logopedu ( npr. poremećeni izgovor samo jednog glasa ili jedne skupine glasova), no kod težih poremećaja logopedska terapija je zahtjevnija i može trajati puno duže.
img
img
img
img
img
img
img

1. Kako izgleda prvi posjet logopedu?

Bilo da ste sami primijetili da nešto ne valja u jezično-govornom ili komunikacijskom razvoju Vašeg djeteta ili ste upućeni od strane stručnjaka, odgajatelja, učitelja…Evo nekih smjernica za prvi odlazak logopedu.

Djetetu objasnite (u skladu s njegovom/njezinom dobi) kamo idete. Mlađem djetetu slobodno kažete – idemo jednoj teti/stričeku gdje ćeš malo razgovarati, igrati se, možeš ispričati svoju omiljenu priču/pjesmicu. Starijem djetetu je dovoljno objasniti da će mu logoped pomoći naučiti pravilno izgovarati glasove.

Prvi posjet logopedu obično traje oko sat vremena. Najbolje je da su u pratnji roditelji/ skrbnici, dakle ljudi koji znaju najviše o djetetu. Potrudite se (ako je moguće) da ne vodite na prvi pregled braću i sestre jer mogu odvlačiti pažnju djeteta za koje ste došli tražiti logopedsko mišljenje.

Dobro se pripremiti na neke informacije koje će logoped od vas tražiti – da li u obitelji postoji netko tko je imao jezično-govorne probleme, kako je protekla trudnoća, porod, kolika je bila porođajna težina, kako je tekao rani psihomotorički razvoj, kada je dijete prohodalo, kada je dijete počelo brbljati, kada se pojavila prva riječ sa značenjem, kada je počelo spajati riječi u rečenicu , da li je bilo naknadnih hospitalizacija djeteta, da li je dijete imalo česte upale uha/grla…

img
img
img
img
dijalog_logoped_citanje

Ako kod djeteta postoje neke razvojne teškoće i već je posjećivalo druge stručnjake ( neuropedijatra, psihologa, defektologa, dječjeg psihijatra…) obavezno svu dokumentaciju donesite sa sobom te pokušajte biti što iskreniji i objektivniji kod opisa ponašanja djeteta kod kuće, njegovim mogućnostima i navikama. Slobodno progovorite o svemu što vas brine i iznesite sve svoje nedoumice; tako će logoped lakše steći uvid u cjelokupno funkcioniranje Vašeg djeteta.

Kod mlađe djece, logopedski pregled će biti fokusiran na igru i korištenje igračaka kako bi se dijete potaknulo na govor, logoped će mu postaviti neka pitanja, pokazati mu slike i tražiti od djeteta da kaže što vidi na njima, koristit će se neki testovi za procjenu izgovora glasova, fond riječi, razvijenost rečenice. Logoped će provjeriti građu i pokretljivost artikulacijskih organa. Ono što je bitno- pustite dijete da taj dio obavi samo, nemojte odgovarati umjesto njega ili davati komentare tipa :” Zašto ne želiš reći teti… “Nećeš dobiti obećani autić ako ne kažeš” i sl…time samo zbunjujete dijete i stvarate mu pritisak.

Ako se radi o školskom djetetu- obavezno sa sobom ponesite školske bilježnice (hrvatski, matematika, priroda, povijest) kako bi logoped mogao dobiti uvid u vještine čitanja i pisanja.

Na kraju Vam logoped iznosi svoje mišljenje te daje savjete i upute za daljnji rad- treba li djetetu logopedska terapija ili ćete biti savjetovani za rad kod kuće. Možda ćete biti upućeni na daljnju stručnu obradu.

Pitajte sve što vas zanima, tražite savjete za rad kod kuće, raspitajte se kod drugih roditelja za preporuke. Logoped mora biti osoba kojoj vjerujete, koja ima strpljenja za rad s Vašim djetetom. Važno je da Vaše dijete odlaske logopedu doživljava pozitivno i da odlazi svojevoljno, bez prisile.

img

2. Kako pomoći djetetu sa specifičnim teškoćama čitanja kod obrade lektire?

Dragi roditelji, ako vaše dijete muku muči sa čitanjem i razumijevanjem pročitanog, eto nekoliko korisnih savjeta u nastavku. Roditelji djeteta sa specifičnim teškoćama u čitanju vrlo često ulažu mnogo vremena i truda kod obrade lektire da bi dijete razumjelo pročitano.

Prije svega, roditeljima se preporuča da sami pročitaju tekst kako bi se upoznali sa stupnjem zahtjevnosti sadržaja ( radnjom, brojem likova, važnim dijelovima, nepoznatim riječima, poukom te se na taj način pripremili na uvodni razgovor koji će prethoditi čitanju). Slušanje audiosnimke priče ili knjige, gledanje ilustracija u knjizi ili gledanje filma snimljenog prema knjizi (ako postoji), čitanje teksta po odlomcima, razgovor o tekstu i stanke između čitanja, uporaba samoljepljivh papirića za označavanje važnih dijelova u knjizi, crtanje ili popunjavanje već gotovih grafičkih organizatora mogu značajno pomoći u praćenju i razumijevanju pročitanog.

img
img
img
img
dijalog_logoped_citanje

Evo nekih uputa kako uspješno pročitati lektiru:

Eto i nekih internetskih stranica koje nude gotove obrasce grafičkih organizatora ili mogu poslužiti kao ideja:

http://www.izvorznanja.com/teaser//327.pdf
http://www.eduplace.com/graphicorganizer/
http://www.teachervision.fen.com/graphic-organizers/printable/6293.html

img
img
img
img
img
img
img
img
img

Kako se razvija grafomotorika kod djece?

Bez obzira što živimo u vremenu kada se većina stvari obavlja kompjuterski, crtanje i pisanje su i dalje veoma važne vještine za dječju dob. Korištenje računala u dječjoj dobi, uz niz prednosti, ima i svoje nedostatke . Jedan važan nedostatak je svakako taj što djeci uskraćuje postizanje punog potencijala šake i prstiju.